Pro šikovné ruce

Po dobu pandemie koronaviru připravujeme pro děti našich kroužků (ale nejen pro ně) pracovní návody na tvořením. Můžete se podle nich inspirovat a i doma si něco pěkného vytvořit.

Návody na tvoření

Hliněný obrázek

Nebaví vás jenom kreslit nebo malovat? Rádi pracujete s hlínou máte rádi přírodu? Tak tentokrát tu máme něco pro vás. Připravili jsme pro vás návod na hliněné obtisky. Pojďme si společně vyrobit netradiční dekoraci na stěnu.

Šumivá rybka

Pokud venku promokneme a je nám zima, můžeme se rozehřát v horké vaně. Do té si můžeme přidat i šumivou kouli nebo trochu vonného oleje. Taková teplá vana pak udělá zázraky.

Pomlázka

Blíží se nám Velikonoce a s nimi i obchůzka kluků s pomlázkami. Umíte takovou pomlázku uplést? Zkuste to třeba podle našeho návodu.

Nový živočich

Máte rádi zábavné hry? Jestli ano, tak tu pro vás máme návod, jak si takovou veselou hru vyrobit jednoduše doma. Určitě se pobavíte při jejím tvoření i při hře. Prostřednictvím hry se pak stanete vědcem, kterému se povedlo objevit nový živočišný druh.

Neposední netopýři

Máte rádi netopýry? Je to takové zvláštní zvířátko, které dokáže spoustu zajímavých věcí. Živé netopýry ale chovat v pokojíčku nemůžeme. Místo toho si ale společně vytvoříme netopýry papírové.

Komár

Co takhle si vyrobit neškodného komára. Tento bude z papíru a určitě vám nehrozí, že by vám v noci sál krev.

Ježčí záložka

Čtete rádi? A stalo se vám někdy, že jste omylem zavřeli knihu, a pak museli hledat, kde jste vlastně skončili? Pojďme si společně vyrobit jednoduchou záložku z papíru.

Hvězdná promítačka

Pozorujete rádi hvězdy? Chcete se naučit poznávat jednotlivá souhvězdí? Pojďme si společně vyrobit jednoduchou hvězdnou promítačku. Pak už vám nic nebrání v průzkumu hvězdné oblohy u vás v pokoji.

Kamínkové loto

Pozorovali jste někdy na jaře, jak se vyvíjí motýl? První je vždy vajíčko, pak larva, potom kukla, a nakonec dospělec. A jak je to
u žáby? Nebo u slunéčka? A co žížala? To vše si můžeme vyhledat na internetu, dočíst v knihách nebo i pozorovat v přírodě. Pojďme si společně vyrobit jednoduchou pomůcku, která nám pomůže se vývojové cykly naučit.

Ledoví ptáčci

Pomalu přichází zima a mráz ledem začne zdobit krajinu. Brzy se budeme klouzat na zamrzlých kalužích a obdivovat krásné rampouchy. Zkusme si také vyrobit ozdobu do oken, která bude vypadat jako z ledu.

Plstěný podtácek

Po procházce v zimě přijde vhod šálek horkého čaje. Abychom náhodou čajem neumazali stůl, můžeme si pod hrnky vyrobit veselé podtácky. A protože je zima, uděláme si sněhuláky.

Podzimní list

Když se řekne podzim, většinou si představíme barevné listí na stromech. Podzimní atmosféru si můžeme udělat i doma. V teple se však přinesené listy zkroutí a ztratí barvu. Pojďme si tedy společně vyrobit listy, které vydrží.

Zvířátka z ruliček

Ne každý z nás může mít doma svoje zvířátko. Buď pro něho nemáme místo, nebo na něho nemáme čas, nebo jsme na něj alergičtí. Pojďme si tedy spolu udělat zvířátko z ruličky od toaletního papíru, které nic nepotřebuje.

Skládačka ze špachtlí

Chcete si vyrobit svou skládačku? Proč ne. Přinášíme vám jednoduchý návod na skládaný obrázek. Pokud si obrázků vyrobíte více, můžete si s nimi zahrát i různé hry.

Stopy – výroba razítek

V obchodě nemají vždy razítko s motivem nebo stopou, která se nám líbí. Ale nemusíme si zoufat, ukážeme si, jak jednoduše vyrobit razítko s motivem, jaký budeme chtít. Tentokrát třeba se stopou.

Zasněžená krajina

Když venku do čerstvě napadlého sněhu zasvítí sluníčko, vše se začne třpytit jak v pohádce. Pojďte si s námi namalovat obrázek zimní krajiny, na kterém se nám bude namalovaný sníh třpytit skoro jako ve skutečnosti. Jak na to? Podívejte se do pracovního listu ;).

Ptačí krmítko

V tomto díle vám přinášíme jednoduchý návod na výrobu ptačího krmítka. Přejeme vám hodně úspěchů při společném kutění. Nezapomeňte krmítko v zahradě umístit na bezpečné místo, kam se nedostanou kočky. Také choďte krmítko pravidelně doplňovat (různá semínka, vločky, nesolené ořechy, jablko,..) a čistit od staré potravy. Uděláte tím ptáčkům velikou radost.

Stínidlo na svíčku

S podzimem se nám zkracuje den a nastává období dlouhých večerů. Tyto večery můžeme využít různě. Někteří si čtou, někteří si povídají, a jiní hrají hry. Vždy je ale takovýto večer spojen s příjemným teplem a pohodou. Pojďme si společně vyrobit stínidlo na svíčku, které nám takovéto večery taky zpříjemní.

Šípkový keř

Máme tady pro vás nachystané další podzimní tvoření. Tentokrát si společně jednoduše vytvoříme podzimní šípkový keř. Můžete si ho pak vystavit jako tematickou podzimní dekoraci. Přejeme vám, ať se tvoření podaří.

Podzimní fantazie

Tentokrát pěkný obrázek, při kterém zapojíte svou fantazii, projedete se po okolí svého bydliště a možná se naučíte poznávat i některé plody keřů a stromů.

Dinosauří louka

Je léto, a na louce se prohánějí motýli. Jaké by to ale bylo, kdyby se tu proháněli i dinosauři? Pojďme si společně takovou dinosauří louku udělat. A aby se nám dinosauři povedli, použijeme šablony.

Domácí kapela

Rádi si zpíváte? A co takhle svůj zpěv doplnit o hru na hudební nástroj? Že žádný doma nemáte? Nevadí. Níže naleznete 3 návody na jednoduché hudební nástroje. Pak si můžete udělat malou domácí kapelu.

Hladová rosnička

Je jaro a příroda se probouzí po zimě. V teplém slunečném počasí ze svých úkrytů také vylézají žabky a hledají cestu k rybníčkům a tůním. Jsou po zimě hladové, a tak se snaží nalovit co nejvíce hmyzu. A jak žabky asi jedí?

Hliněné hrátky v zahradě

Tentokrát si vyzkoušíme tvoření, ke kterému nepotřebujeme žádné speciální pomůcky nebo barvy. Vše, co budeme potřebovat, najdeme venku. Stačí vyrazit do zahrady a tvořit dle vlastní fantazie.

Jarní králíček

Na jaře se rodí spousta mláďátek, která můžete potkat i při procházce přírodou. Určitě víte, že na žádná takto nalezená nemáme sahat, aby je jejich maminka neodmítla. Udělejme si spolu takového malého králíčka z liché ponožky.

Kamarádi ze zahrady

Na jaře zahrada rychle ožívá a začne hýřit barvami. Ze svých úkrytů vylezou brouci a motýli, z teplých krajů se vrátí ptáci, probudí se i zvířátka, která celou zimu spala. Často je však tento život před námi skrytý.

Ptáčci ze zahrady

Všude kolem nás žije spousta ptáčků. Všímáme si jich hlavně na jaře, kdy se ze všech stran ozývají svým zpěvem. Jsou to vítaní pomocníci nejen v zahradách, protože sbírají různé larvy, housenky a hmyz. Pomáhají nám tak chránit naši úrodu.

Rozkvetlá louka

Při procházce na jaře to všude kolem voní a bzučí. Všude kvete spousta různobarevných květů a my si rádi přineseme pár květů i domů do vázy. Nebo si natrháme nějakou tu bylinku na čaj. Pojďme si společně vyrobit malý kousek rozkvetlé louky, který nám neuvadne.

Vánoční přání

Před Vánoci se velmi často posílají vánoční přání. V obchodech se dají koupit přání všeho druhu, ale největší radost udělají přání, která sami vyrobíte. Není to nic těžkého. Na internetu a v knihách naleznete spoustu námětů k tvoření.